Hvilke tiltak kan du ta for å bidra til en god ramadan på arbeidsplassen? 

Hva er egentlig Ramadan, og krever denne måneden noe ekstra av kollegaer og arbeidsplasser?

2. April startet den helligste måneden i Islam. Ramadan, også kjent som fastemåneden, er til minne om åpenbaringen profeten Muhammed fikk fra Gud. Vi var nysgjerrige på hva virksomheter kan gjøre for de ansatte og som faster under Ramadan. 

Vi har vært i kontakt med Mohammed Almashhadani, som er forskerlinjestudent på instituttet for eksperimentell medisinsk forskning. Han har også holdt over 100 foredrag i Norge med et mål om å motivere og inspirere andre flyktninger og asylsøkere i tillegg til å bekjempe fremmedfrykt, diskriminering og rasisme.

Mohammed er muslim og faster under ramadan, dette er hans 5 beste råd for virksomheter: 

  • Kartlegg hvem som faster. Det er ikke nødvendigvis en selvfølge at alle muslimer faster under ramadan. Helseplager, graviditet og alderdom kan være noen årsaker til at enkelte ikke kan faste. I tillegg er det muslimer som bare velger å ikke faste.
  • Forutsigbarhet for de ansatte. Det er lett å både undervurdere, og overvurdere, evnene til en som faster. Vær tydelig i forkant på hva som er forventet av hver enkelt.
  • Øk bevisstheten rundt ramadan. Hva er ramadan og hva innebærer det? Snakk med kollegaene / ansatte da det er mange som ikke vet. Kollegaer er viktige og det er positivt om de har forståelse for, og kjennskap til, situasjonen. 
  • Fleksibilitet – alle har ulike behov. Som arbeidsgiver må man ha forståelse for at det er ulike blodsukker- og energinivåer. Noen har mest energi tidlig om morgenen, og blir utmattet på kvelden om de har fastet hele dagen. Andre foretrekker å sove lenger på dagen, for så å jobbe på kvelden.
  • Støtt en sak i navnet av ramadan. Ramadan handler hovedsakelig om veldedighet. Å støtte en god sak kan være en fin måte å vise forståelse og delta i feiringen uten å faste selv. 

Dette er som nevnt Mohammed sine råd, det viktigste er å lytte til dine ansatte og finne ut av hva som funker best for deg og din virksomhet. Husk at Høytider er en fin mulighet å vise at man virkelig bryr seg, ved å gå fra og snakke om inkludering til å praktisere inkludering. Lykke til! 

Del innlegg:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Søk i kunnskapsunivers
Søk
Del gjerne
nb_NONO

Vil du bli bedre på å tiltrekke og beholde talenter?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for ukentlige tips! Her vil du også motta informasjon om våre tjenester.