Hvorfor feirer vi Pride?

Juni er Pride måned. I byer tvers over landet skal det feires Pride og bedrifter og enkeltpersoner viser sin støtte til LHBT+ personer. Men for å vite hvorfor det er viktig å feire Pride, er det nødvendig å forstå hva det er.

Hva er egentlig Pride? 

Pride, eller gay ride, er en feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. Siden tidlig 1980-tallet har Pride-feiringen satt sitt preg, og gjort det skeive miljøet stadig synligere i det norske samfunnet. Pride synliggjør grupper som bryter med “normer” for kjønn og seksualitet. I tillegg uttrykker det rettigheten til fritt å velge egen identitet. Det er likevel ikke kun LHBT+ personer som kan feire Pride. 

Kan jeg feire selv om jeg ikke er skeiv?

Selvsagt! Alle kan, og oppfordres til, å feire Pride. Det kan være fordi du har en kollega, et familiemedlem eller en nabo som er skeiv. Du kan også feire for å vise din støtte og aksept til LHBT+ “community”.

Hvordan feirer jeg Pride?

  • Vurder din bedrift sin LHBT+-inkludering. En undersøkelse fra Statistisk Sentral Byrå (SSB) viser at 89% av heterofile regner seg selv som yrkesaktive, i motsetning til kun 75% av ikke-heterofile. Likestillingsansvarlig i LO, Julie Lødrup, mener LHBT+ befolkningen generelt har dårligere levekår og posisjon i arbeidslivet. Dette sier hun i et intervju med BLIKK i en artikkel om inkludering av skeive.  Har din bedrift en kultur og ressurser som fremmer LHBT+-inkludering? Start en dialog og gjør ressurser tilgjengelig for å prøve å skape en arbeidsplass der LHBT+-ansatte vil føle seg verdsatt og akseptert. 
  • Få mer kunnskap om hva feiringen handler om. Amnesty har skrevet en informativ og lærerik artikkel om hvorfor vi trenger Pride.
  • Delta i Pride parader / festivaler. Å gå i tog eller veive med flagg kan være en morsom  måte å feire på.   

Det er klart at vi ikke kan droppe å feire Pride. Feiringen handler om å synliggjøre og feire skeiv kultur. Det handler om å minnes kamper som er kjempet, som har ført oss dit vi er i dag. Men det handler like mye om å stå opp mot urettferdighetene og kampene som fremdeles tar sted. Ved at du åpent og offentlig viser din støtte, blir vi ett skritt nærmere et inkluderende og aksepterende samfunn der alle kan uttrykke egen identitet. 

Hvor kan jeg lære mer?

Vil du lese om noen inspirerende rollemodeller i LHBT+ “community” ? Sjekk ut podcasten vår Mitt mangfoldsavtrykk. Her har vi med flere rollemodeller med skeiv bakgrunn. Blant annet hadde vi Karoline Henriksen i en av episodene, som nylig la ut et fint innlegg på LinkedIn👇🏾
 

Del innlegg:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Søk i kunnskapsunivers
Søk
Del gjerne
nb_NONO

Vil du bli bedre på å tiltrekke og beholde talenter?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for ukentlige tips! Her vil du også motta informasjon om våre tjenester.